Pieter Krijthe » Biografie

Biografie

Geboren in 1946 te Utrecht. Studeerde van 1965 tot 1970 aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem en voltooide daar de opleiding Tekenen MO A en B. Winnaar Academieprijs 1970. Woont en werkt sinds 1970 te Heerenveen, waar hij tot augustus 2007 docent tekenen was. Vanaf 1982 regelmatig exposerend zowel solo als in groepsverband.

 

Over zijn werk zegt hij zelf:

ik ben in mijn werk altijd dicht bij een zichtbare/tastbare werkelijkheid gebleven, zodat het lijkt op een soort venster op die werkelijkheid. Wat er te zien is lijkt heel concreet. Echter, om uit te stijgen boven zomaar een “plaatje” streef ik wel naar een stukje toegevoegde waarde om het ontstane beeld een extra lading te geven. Dat kan op verschillende manieren, o.a. door de gebruikte techniek ( denk bijvoorbeeld aan textuurcontrasten ) of de ingenomen kijkrichting, vormcombinaties, contrasten in kleur en vorm en natuurlijk vooral door een eigen visie.Een eerste vereiste is voor mij de betrokkenheid bij het thema. Heel vaak gaat het daarbij om mensen, want zij blijven altijd een boeiend gegeven.

Bovendien is de uitdaging daar het grootst om door te dringen tot het wezenlijke van de persoon. Maar ook het “buitengebeuren” kan zeer inspirerend werken, zoals tijdens vakantiereizen naar Franse oorden of een verblijf in Toscane, Rome of de indrukken van de architectuur van Palladio. Ook dichter bij huis kan bijvoorbeeld een verwaarloosd sluisje een prachtig onderwerp zijn. Alles kan, zolang het maar boeiend genoeg is en dat heerlijke geworstel in gang zet met verf, textuur, kleur en licht-donker, compositie en vorm.